Concept

Het Concept “S-IPW”

Het concept "Saporito IPW" (S-IPW) is ontstaan begin jaren '90, gelijktijdig met de komst van "ITIL" (Information Technology Infrastructure Library) in de automatiseringswereld. Al snel bleek echter dat de implementatie van dit "framework" op de verkeerde manier werd uitgerold, met stapels mappen vol te ingewikkelde processen en procedures die gebaseerd waren op de theorie en niet op de praktijk.

Dit had negatieve gevolgen voor de adoptie ervan bij vele bedrijven.

Als “ITIL-consultant” begon ik na te denken over hoe we deze werkmethode efficiënter, effectiever en praktischer konden toepassen. Zo ontstond het idee van S-IPW. Dit had echter niets te maken met het kleine boekje “IPW” (Incident, Probleem en Wijzigingen), dat op hetzelfde moment op de markt kwam.

Het concept S-IPW (Information Process and Workshop) is gebaseerd op het continu verbeteren van bestaande (werk)processen. Het idee is om gezamenlijk met het management en de werkvloer op zoek te gaan naar de meest effectieve en efficiënte procesverbeteringen, zonder het bedrijfsdoel uit het oog te verliezen. Het doel is dat de interne organisatie zelf de processen doorloopt en op zoek gaat naar knelpunten. Belangrijk is dat de sturing vanuit het eigen personeel komt en niet vanuit ingehuurde krachten. De coaching wordt verzorgd door het S-IPW-team.

In de loop der jaren, met de komst van methoden zoals Lean, Cobit, Scrum en vele andere, is de S-IPW-methode aangepast aan de tijd. Het S-IPW-proces heeft zich continu verbeterd.

Hoe werkt S-IPW?

De aanpak wordt gefaseerd opgepakt en opgebouwd.

Fase 1: Informatie

In deze fase verzamelen we de behoeften en knelpunten zowel vanuit het management als de werkvloer. De opdracht (concept) wordt tijdens deze fase aangescherpt en waar nodig gesplitst om de formulering duidelijker en concreter te maken. Zodra de vraag/opdracht duidelijk geformuleerd is, kan fase 2 (Process) worden gestart.

Fase 2: Processen

In deze fase verzamelen we alle processen en procedures die gemarkeerd zijn met het label "Verbetering" en analyseren we ze in groepen. Uit deze analyse blijkt welke knelpunten er zijn en waar verbeteringen uitgevoerd kunnen worden. Zodra de knelpunten geïdentificeerd zijn, kan fase 3 (Workshop) beginnen.

Fase 3: Workshop

In deze fase gaan we gezamenlijk op zoek naar oplossingen voor de geïdentificeerde knelpunten. Dit gebeurt in de vorm van een workshop. Samen identificeren we de oorzaken van de knelpunten en benoemen we deze. Op een later stadium wordt de oplossing geformuleerd.